Uncategorized

Királyi szülések –nem is annyira király!

Nemrégiben előtérbe került a saját szülésélményem és végre meg tudtam fogalmazni, hogy mi volt vele a bajom. Hát igen. Hogy mi? Hogy semmi nem úgy alakult, ahogyan azt elgondoltam. Ez némi naivitásra enged következtetni és bevallom az is voltam. De nem én vagyok a világtörténelem során az első ilyen nő, akinek nem jött össze a tuti szülés.

Napok óta Harry herceg és Meghan Markle újszülött kisfia, Archi tartja lázban a világsajtót és a pici születése körüli pletykák. Állítólag Meghan hercegné meg akarta szakítani a hagyományt és nem ott és nem úgy akart szülni, ahogy előtte Katalin és Diána tették azt. Ez csak azért furcsa, mert tulajdonképpen csak a hetvenes évek óta születnek kórházban a királyi család gyermekei. Tehát nem igazán volt nagy hagyomány, amit ő készült megszakítani és most már tudhatjuk, hogy végül is kórházban szülte meg a pici Archit, csak nem abban ahol a királyi vérek eddig szültek, hanem egy másik szintén csúcskategóriás helyen. A másik dolog, amibe nem egyezett bele, hogy a szülés után azonnal fotózkodjon, mégpedig úgy mintha kicsivel előtte nem is éppen szült volna.


Fotó: Dominic Lipinski – WPA Pool/Getty Images)

Azt hiszem mi, egyszerű földi halandók, ilyenbe bele sem gondolunk. A csillogást látjuk, de ami mögötte van azt nem igazán. Talán Diana halálával kezdtünk belelátni abba, hogy az ilyen magas rangú emberek élete nem is annyira csak játék és mese. Keményen fizetnek a magánéletükkel, a szuverenitásukkal, az intimitás hiányával.

Érdekes cikkre lettem figyelmes a minap. A királynéi lét ismeretlen árnyoldala című írás hosszan taglalja az elmúlt évszázadokban – különös tekintettel az angol és francia uralkodóházakra – a királynéi szülések körülményeit. Nem is olyan régen nyert Oscar-díjat a Kedvenc c. film, mely a XVIII. század eleji Angliába kalauzol el bennünket és az ott akkor uralkodó Anna királynő életébe és udvartartásába enged betekintést. A királynő 16 gyermeknek adott életet, akik közül csak egyetlenegy, Vilmos élte meg a kisgyermekkort, de ő is meghalt 11 évesen. Többi gyermekével elvetélt, többen halva születtek vagy alig érték meg az egy-két éves kort. Mennyi szomorúság, mennyi szenvedés, mennyi vállalás.

Amikor egy új élet megszületik, a világ legszebb misztériuma zajlik le a jelenlevők szeme láttára, de a mai napig nagyon kevés nőnek adatik meg, hogy ezt az élményt úgy élje át, ahogyan az őt megilletné.

De nézhetjük ezt az újszülött szemszögéből is. Napról napra egyre bizonyosabbá válik, hogy a születésélmény mennyire meghatározó egy ember életében.

kép: pixabay/angel4leon

A kisfiam 9-ik születésnapjának estéjén eljátszottuk, hogy újra megszületik. Már nem tudom, hogy jött az ötlet, de teleengedtük a fürdőkádat jó meleg vízzel, gyertyákat gyújtottunk és lekapcsoltuk a villanyt a fürdőszobában. Mesélni kezdtem neki. Kértem, hogy hunyja be a szemét és képzelje el, hogy ez a jó meleg hely ahol most lebeg, az az én pocakom és ő már egyre szűkösebben érzi magát, lassan úgy dönt, hogy útnak indul. Már nem emlékszem pontosan a részletekre, hogy mit hogyan csináltunk, de csodálatos érzés volt.  Annyira megragadta őt is, hogy később is kérte, hogy játsszuk el újra. Nekem is jót tett, hogy megadhattam neki egy olyan intimitást, amit a születésekor nem tudtam megtenni. Gyógyító volt mindkettőnk szempontjából, bár akkor még csak az lebegett a szemem előtt, hogy ő gyógyuljon. Ma már tudom, hogy én ugyanolyan fontos szereplője voltam ennek a történetnek és mennyire fontos, hogy én is gyógyuljak benne.

Számomra az Aura-Soma® az egyik olyan szelid gyógymód mely – a színeken keresztül – segít felismerni a legbelül elrejtett sérüléseket, tragédiákat melyekkel foglalkoznunk kell. Ezek a sérülések sokszor generációkon ívelnek át és tudattalanul is befolyásolhatnak bennünket.

A Méh-erő ébresztő női körben megtapasztaltam a női közösség felemelő és megtartó erejét. A tanult gyakorlatoknak a mindennapokban való alkalmazásával, tudatosabbá váltam mind önmagam irányába mind a külvilág felé.

A Gyászfeldolgozás Módszer® segítségével lehetőségem nyílt letenni olyan nehéz érzelmi csomagokat, mint amilyen például a vetélésem volt. Amikor évekkel a történtek után szembesültem azzal, hogy mégsem vagyok túl rajta lelkileg, a módszer segítségével meg tudtam fogalmazni az érzelmi mondanivalómat és el tudtam köszönni.

kép: Sebestyén Ági, minden jog fenntartva

írta: Sebestyén Ági

Hivatkozások, olvasnivalók:
https://mult-kor.hu/a-kiralynei-let-ismeretlen-arnyoldala-a-nyilvanos-szules-20190427?pIdx=2

https://index.hu/tudomany/til/2017/02/17/a_kozepkorban_a_kiralynok_kozonseg_elott_szultek/

https://index.hu/tudomany/til/2019/05/04/a_brit_kiralyi_nok_meg_80_eve_is_egyhazi_meltosagok_elott_szultek/

https://www.nlcafe.hu/baba/20160512/szules-szokasok-kulturak/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Anna_brit_kir%C3%A1lyn%C5%91

Borítókép : Central Press/Getty; Central Press/Hulton Archive/Getty; Tim Graham/Getty; Oly Scarff/Getty;