Aura-Soma

POMANDER – az illatok története

Az Aura-Soma színrendszer szívét jelentő színes Egyensúlyolajok mellett a Pomanderek használata is nagyban hozzájárul lelki kiegyensúlyozottságunkhoz és energiaterünk rendben tartásához. De mik is ezek a színes esszenciák, és miben rejlik az erejük?

Ha a pomander történetére tekintünk vissza, lényegében az aromaterápia egy korai formájára bukkanunk. A történelem során az illat fontosságát soha nem tagadták. Misztikus és erőteljes illatot használtak felajánlásként és a vonzerő erejeként éppúgy, mint gyógyászati célból.

A „pomander” szó a „pomme d’ambre” francia szóból származik. Ennek a kifejezésnek az egyik értelmezése az „ámbra alma”, amely a pomander receptek alapjául szolgáló viaszos anyagra utal. Mások úgy vélik, hogy a kifejezés „borostyán almát” vagy „arany almát” jelent, amely utal az illatos gyümölcsökre, a szegfűszeggel megtűzdelt almára, melyeket a bírák termének frissítésére helyeztek el, segítve őket abban, hogy tiszta döntésre jussanak. Végig a történelemben használatosak voltak a füstölők és párologtatók a légtér és az energiamező tisztítására, mint a tisztítás eszközei, és a mai napig használnak füstölőket a templomokban erre a célra.

A pomandereket először a 13. századi irodalomban említik. Kezdetben a narancsot, szegfűszeget, olajokat tartalmazó változatát gyógyító talizmánként használhatták.

Általánosan a 17. században, a késő középkorban terjedt el, a fekete halál vagy a bubópestis kitörése által, amely az egyik legpusztítóbb járvány volt az emberiség történetében. A higiénia ebben az időben siralmas volt. Az utcák és a házak nagy része tele volt szennyel és piszokkal, elviselhetetlen bűz áradt a városokban. Ezekben az időkben az emberek azt hitték, hogy a betegségeket „miazma”, a levegőben terjengő rossz szagok ártalmas formája okozza. A pomanderről, az illatos, édes aromás anyagokkal, fűszerekkel, virágokkal, gyökerekkel, fák gyantáival és illatos olajokkal töltött gömbről úgy vélték, hogy védelmet nyújt a betegségek és a halál ellen. Úgy hitték, minél erősebb és áthatóbb az illata, annál inkább visszaszorítja a betegséget terjesztő miazmát és elhárítja a halálos betegséget.

Azokból az időkből számos pomander recept maradt az utókorra. Leggyakoribb összetevői a pézsma, az ámbra, a cibet és a rózsa víz, amelyhez illatokat és egyéb fűszereket adtak. Az így létrejött főzetet ezután behelyezték a pomander tartóba.

A 16. század végén megjelent a púderes doboz, amelyet a pomander hagyományos tulajdonságainak megtartása mellett úgy terveztek, hogy a folyékony illatokat megtartsa. Púderrel keverték el az illatokat, szivacsra vagy egy darab pamutra felitatva. A felső osztálybeliek kedvelték ezt a formát, akik értékelték a folyékony parfümök finomságát.

Egy, az 1800-as években megjelent régészeti folyóirat részletesen leír egy receptet, hogy hogyan kell pomandert készíteni.

„A benzoingyantát, zsurlófát, balzsamos szuhart és a sztórax balzsamot porrá őröljük, rózsavízben feloldjuk és egy edényben tűzön összefőzzük. A megfőtt keveréket ezután levesszük a tűzről, alma alakba göngyöljük és fahéj, édes szantálfa és szegfűszeg őrölt keverékével bevonjuk. Ezután főzetet készítünk ámbrából, pézsmából és cibetből. Az “alma” labdát a pézsma főzeten átgörgetjük, hogy ezeket az összetevőket elegyítsük, majd az egészet összegyúrjuk, hogy elkeveredjenek, és alma alakúvá formáljuk.”

Egy másik recept szerint “rózsa tablettákat” készítettek, úgy, hogy a virágfej nélküli rózsákat pézsmás vízben áztatták egy éjszakán át. A vizet ezután alaposan kipréselték, és a rózsákat hét uncia benzoinnal, negyed ámbrával és negyed cibettel keverték. Ezt a keveréket tablettákká alakították, amelyek mindegyikét rózsaszirom közé helyezték, és hűvös, sötét helyen szárították. A végső pomandert úgy hozták létre, hogy két uncia balzsamos szuhart, egy – egy uncia sztóraxot és benzoingyantát, fél uncia rózsa tablettát, egy uncia ibolya port, fél –fél csepp ámbrát és pézsmát porrá őrölték és összegyúrták a rózsapézsmás vízzel, melyet a rózsatablettákból állítottak elő. Ez a legfinomabb illatú és a leghosszabban tartó illatos labdát eredményezte.

A Pomander kifejezés nemcsak magát az illatanyagot, hanem az ilyen anyagot tartalmazó tárolót is jelentette. Míg a szegényebb emberek a pomander legegyszerűbb formáit használták, melyek fából készültek, a nemesek és a gazdagok bonyolult és drága formatervezésűeket hordtak. Ezek aranyból vagy ezüstből készültek, drágakővel díszítve, végső formájukat tekintve dió, koponya, szív, könyv, hajó alakúra megmunkálva. Néhány pomanderben több rekesz is kialakításra került, amelyekbe a viselő több különböző illatot illeszthetett be.

A pomandert általában nyaklánchoz vagy övhez lehetett rögzíteni úgy, hogy azok azonnal elérhetők legyenek. A kisebb változatokat egy láncon keresztül egy ujjgyűrűhöz csatlakoztatták, és kézben tartották. A még kisebb verziók köpenygombként vagy rózsafüzér gyöngyökként szolgáltak.

A 18. század végére megszűnt a pomanderek ékszerként való megjelenése, és a pomander gyakran csak egy szegfűszeggel és más fűszerekkel teletűzdelt narancs volt. Népszerű ajándékok lettek a karácsonyi és újévi ünnepek során. Manapság néhány ember még mindig ezt a fajta pomandert készíti el otthona illatosítására, különösen az ünnepek körül.

POMANDER – A SZÍNEK ILLATA

Az Aura-Soma színrendszerben is fontos szerepet kaptak az illatok. A pomander elnevezés ebben az esetben alkoholban oldott gyógynövény esszenciát jelent. Az Aura-Soma Pomander 49 gyógynövény, színek, kristályok és drágakövek energiáit tartalmazza, és tizenötféle színben létezik. Ezek az illatos, folyékony esszenciák a fizikai testet körülvevő bioenergetikai, elektromágneses mezőben hatnak. Alapvetően tisztítják, frissítik, erősítik és védelmezik az energiamezőt. Olyan eszközt jelentenek, amellyel pozitív teret hozhatunk létre magunk körül. Egy pici rituálé során bal tenyerünkbe 3 cseppet csöppentve legyező mozdulatokkal, a testünkhöz közel, auránkba simítva étertestünkön keresztül kifejtik ki hatásukat. A Pomanderek rendszeres használata erősíti és fenntartja az energiamezőnk szerkezetét. Úgy is használhatók, mint a célunkra való koncentrálás eszközei – az adott szín témáit illetően. Segít a nyugalom megerősítésében, a rossz közérzet gyengéd megszüntetésével. Használhatók minden reggel, és a nap során szükség szerint. Hasznos meditáció előtt és akár utána is.

Mivel márciusban a hónap színe a rózsaszín, lássuk, miben támogathat minket a Rózsaszín Pomander, melynek kulcsmondata: melegség és törődés, szeretni magunkat.

  • A Rózsaszín pomander szeretetteli légkörrel vesz körül bennünket, segítve, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.
  • Szeretetet, törődést, melegséget hoz, így érzelmileg jó közérzetet teremt.
  • A rózsaszín jelenti az alapját minden működésünknek, a melegség és a törődés pedig mindent lehetővé tesz. Védelmet ad, ha valaki megnyílik a szeretetre/igaz szerelemre.
  • Különleges ereje van a csoportenergiák harmonizálásában és az agresszió semlegesítésében.
  • Felerősíti és támogatja a rózsakvarc energiáit, harmonizál vele.

Láthatjuk, hogy az illatoknak fontos szerepe volt a történelem során is az egészség megőrzésében. Lelki egyensúlyunk megóvása vagy helyreállítása érdekében ma szintén sokat tehetünk, amikhez az Aura-Soma Pomanderek természetes összetevőivel Földanya gyógyító erejét hozzák el a mindennapjainkba. Ha szeretnél többet tapasztalni az illatok színeiről vagy a színek illatáról, gyere, látogass el hozzánk! Várunk szeretettel!

Ebben a cikkben pedig egy kis segítséget is találsz, hogy hogyan pomanderezzél.

Írta és szerkesztette: Molnár Mária Aura-Soma®konzulens
Felhasznált irodalom:
Mike Booth: Aura-Soma Forrásgyűjtemény
myfabulousfragrance.com
broughttolife.sciencemuseum.org.uk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s