Uncategorized

Szemléld sztoikus derűvel azt, amin nem változtathatsz!

Hasonlókat szokott mondani Bogár László, jutott eszembe a minap, amikor láttam, hogy a Seneca aszteroida együtt áll a felszálló holdcsomóponttal (2023.07.05).

„ Egyetlen lélek sem pusztul el, s nem is szünetel, csak az alatt a röpke idő alatt, amíg egy másik testbe áramlik át… Nem hiszed, hogy a lelkek más-más testbe vannak kiosztva, hogy amit halálnak mondunk, csak költözködés? Nem hiszed, hogy a háziállatokban és vadakban, vagy víz alatti lényekben valamikor emberi lélek időzött? Nem hiszed, hogy semmi sem vész el a világmindenségben, csak lakhelyet változtat? Hogy nemcsak az égitestek fordulnak meg kiszabott körpályájukon, hanem az élőlények is fordulókat tesznek, és a lelkek keringenek? Nagy emberek elhitték. Így hát függeszd fel ítéleted, egyébként is tarts fenn magadban egy kis helyet az elfogulatlanság számára. ” Seneca

Nemrégiben, talán néhány héttel ezelőtt az autóban ülve, vezetés közben, valamin nagyon bosszankodtam és azt kérdeztem magamtól, hogyan tudnám ezt máshogyan, jobban kezelni? Akkor egy hang , megszólalt a fejemben: sztoikusok. Hazaérve eldobtam mindent és nekiálltam az interneten keresgélni a sztoikusok után, majd kb. két nap múlva a Libriben megláttam ezt a könyvet. Seneca egyike a leghíresebb sztoikusok egyikének, a másik kettő: Epiktétosz és Marcus Aurélius volt. Bár a sztoicizmust, mint filozófiai irányzatot nem is ők, hanem Kitioni Zénón alapította Kr.e. 310 körül, aki kereskedő volt és egy viharaban, szinte mindene, még az élete is majdnem odaveszett.

A sztoicizmus vezérgondolata az, hogy mivel nem tudunk hatni a világ minden történésére, ezért jobb ha megtanulunk együtt élni a bizonytalansággal.

Mióta az Uránusz a bikában jár (2018 óta) fokozottan érezzük ezt az anyagi és létbizonytalanságot és milyen érdekes, hogy most is, a bika 1. fokán járó felszálló holdcsomóval találjuk együtt a Seneca aszteroidát.

 Nem azért nem merjük, mert nehéz, hanem azért nehéz, mert nem merjük. ” Seneca

Seneca életpályája bővelkedett rangban, sikerekben és elismerésben, de mégsem jutott neki nyugodt, békés öregkor. Halálában követte azokat a polihisztorokat, akik neveltek, tanítottak és szolgáltak, majd amikor a hatalom számára terhessé váltak akkor – mintha semmiféle nimbuszuk nem lenne – végeztek velük.

Ő volt Néró császár gyermekkori tanjtója, későbbi minisztere és tanácsadója. Miután Néró megölette anyját, Agrippínát, Seneca érezte, hogy ezzel még nincs megállás. Úgy okoskodott, hogy ha mindent visszaad amit Nérótól kapott, akkor talán nyugalomban élheti le öreg napjait.

Tizennegyedik éve már, Császárom, hogy mint nagyreményű ifjú mellé nevelőül rendeltek; nyolcadik éve, hogy a legfőbb hatalom a kezedben van. Ezalatt az idő alatt annyi vagyonnal és megtiszteltetéssel halmoztál el, hogy semmi sem hiányzik már a boldogságomból, csak az,hogy mérsékeljék… Ezalatt az idő alatt mi más szolgálatot tehettem is Neked, minthogy a dolgozószobám csöndjében szerzett tudományomat nyujtottam, amely csak azért lett híres, mert látszólag támasza voltam a Te ifjúságodnak. Nagy jutalom ez már az ilyenfajta dolognak! Te
viszont engem szerfölötti kegyességgel és számlálhatatlanul sok pénzzel árasztottál el,úgyhogy sokszor el is tűnődtem magamban: engem, aki lovagi és tartományi családból származom, az állam előkelői közé sorolnak? Az én ismeretlen nevem a dicső ősöktől származó nemesek között ragyogott fel? Hová lett az én lelkem szerénysége, mikor ilyen díszkerteketrendezek be, ilyen káprázatos villákban lakom, hatalmas földbirtokom és rengeteg kincsemvan? – Egy mentségem lehet, hogy nem utasíthattam vissza ajándékaidat.”
„De most már mindketten betöltöttük a mértéket. Te annyit adtál, amennyit a Császár adhat, s én elfogadtam, amennyit egy jóbarát fejedelmétől elfogadhat: a továbbiak csak irígységet keltenének. Mintha katonai szolgálatban, vagy pedig utazásban kifáradva kérném segítséged, úgy most megöregedve életem útján, a legkönnyebb feladatok ellátására is képtelenül, mivel vagyonom nem tudom többé kezelni, támogatásod kérem. Fogadd vissza a nekem ajándékozott vagyont, kezeljék a Te gondnokaid! Azt az időt, amelyet díszkertjeim és fényűző villáim
gondozásától megszabadulva megtakarítok, szellemem művelésére fogom fordítani.”

“Erre Nero, Tacitus szerint, aki erről a beszélgetésről beszámol, körülbelül ilyenképpen
válaszolt: „Hogy a Te előre átgondolt beszédedre rögtön felelni tudok, azt elsősorban Neked köszönhetem, mert Te tanítottál meg engem arra, hogy ne csak az előrelátható, hanem a váratlan eseményekkel szemben is feltaláljam magam. Azok az ajándékok, amelyeket Te, mint tanító adtál nekem, ameddig csak élek, mindig meglesznek, de amelyeket Te kaptál tőlem, a parkok, a pénz, a pazar villák, mind, mind a sors szeszélyének vannak alávetve. Jóllehet nagynak látszanak az én ajándékaim, mégis sokan vannak, akik bár szellemiekben meg sem közelítenek Téged, jóval többet kaptak. De ami a legfontosabb, még erőteljes korban vagy, még élvezheted a tőlem kapott és jól megérdemelt vagyont, mi pedig uralkodásunknak csak a kezdetén állunk és ha mi, a fiatalemberek szokásos bizonytalansága folytán, letérnénk a helyes útról, Te majd visszatartasz bennünket és hatalmunkat tanácsaiddal eredményesen
fogod irányítani.”
“Csókkal és öleléssel fejezte be szavait a császár. Seneca, ahogy az a nagy urakkal szemben rendszerint történni szokott, köszönetét fejezte ki, azután eltávozott.”

“Sokkal jobban ismerte a császár lelkét, semhogy ne tudta volna, hogy a nagy elérzékenyülés számára halált jelent. Emlékezett arra a nagy szeretetre, amelyet a császár meggyilkoltatása előtt az iránt mutatott, akinek az életét és hatalmát köszönhette, az anyja iránt. Azt is jól tudta azonban, hogy Nero nagyszerűen ismeri a tömeg lelkét és nevelőjét, meg volt miniszterét nem öleti meg ürügy nélkül, hogy ki ne hívja a tömeg rosszalását.” részletek: Seneca leveleiből c. könyv, Officína 1943

„ Senki sem gondolja, hogy tartozna valamivel, ha időt kapott, holott ez az egyetlen dolog, amelyet még a hálás ember sem tud viszonozni.  Seneca

Seneca birtokára visszavonulva, 3 évig várta a halált, tisztában volt azzal, hogy Néró csak a lehetőségre vár, hogy őt is eltakaríthassa az útból, mint ahogy a feleségével, Oktáviával is tette és végre gáttalanul tombolhassa ki hatalomvágyát.

Ebben a néhány évben rengeteget írt. Filozófiai írásai, amelyek esszéket, leveleket és párbeszédeket tartalmaznak, az etikától és az erkölcstantól kezdve a világegyetem természetén át az emberi létig számos témát érintenek. Legjelentősebb művei közé tartoznak a “Morális levelek Luciliushoz” című, 124 levélből álló, különböző filozófiai témákat tárgyaló gyűjtemény, valamint az “Az élet rövidségéről” című, az élet mulandóságáról és a bölcs életvitel fontosságáról szóló megrendítő elmélkedés.

“Seneca barátjának, Luciliusnak üdvözletét küldi.
Fogadd meg a tanácsom, Luciliusom, s védd meg magad önmagad számára: az időt, amelyet eddig elraboltak, vagy elloptak tőled vagy pedig csak úgy tovatűnt, gyűjtsd össze és őrízd meg. Hidd el, hogy úgy van, ahogy írom: időnk egy részét nyiltan elrabolják, más részét ellopják tőlünk, harmadik része észrevétlenül elfolyik: Mégis az a legcsúnyább időveszteség, amely hanyagságunk eredménye.”
részlet: Seneca leveleiből c. könyv, Officína 1943

„ Ami életünkből mögöttünk van, az már a halál kezébe került. (…) Markolj meg minden órát. Tedd rá kezed a mára, és kevésbé fogsz függeni a holnaptól. Míg késlekedünk, elfut az élet. (…) Késő a takarékosság, ha már a hordó fenekén járunk. ” Seneca

Seneca hatása messze túlmutat az életén, és évszázadokon át formálta a nyugati filozófia és irodalom irányát. A filozófia gyakorlatias megközelítése, az etikus életmód hangsúlyozása és az emberi lét mély meglátásai a sztoikus irodalom egyik alapkövévé tették műveit.

Érdekesség, hogy Mark Andrew Holmes szerint Seneca arról volt híres, hogy nem mindíg azt gyakorolta, amit prédikált. Az ő kulcsszavai a Seneca aszteroidához: képmutató, álszent, álnok, uralkodó, utasításokat adó, “tedd, amit mondok, ne úgy, ahogy én teszem”.

Szép napot kívánok!

Sebestyén Ági, asztrológus tanonc

Források:

https://forlong.hu/2020/03/mit-tanacsol-a-sztoikus-filozofia-nehezsegek-idejen/

https://www.historyskills.com/classroom/ancient-history/seneca/

https://mery.bloglap.hu/oldalak/idezetek-hires-emberektol-23115/

https://www.idezzetek.hu/author/1180-Lucius-Annaeus-Seneca/quotes

http://markandrewholmes.com/seneca.html

Seneca leveleiből

Hozzászólás