Uncategorized

Női sorsok a múltban – Georgiana Cavendish 4.

Az előző részt itt olvashatod.

Keira Knightley A Hercegnő/The Deuches c. filmben, mint Georgiana Cavendish

Magánvélemény

Nézem, nézem ezt a csodálatos ruhát és valami befészkeli magát a fejembe. A ruha alatt a mell le van szorítva, ugyanakkor a szoknya csípőrésze széles. Ez időt tájt már kissé alábbhagyott a hatalmas méretű szoknya abroncsok kora, de mégsem tűnt el teljesen. A kör alak oválissá alakult elöl és hátul, így laposabb formát adva ki. Kétoldalt a csípőt párnákkal szélesítették, az alsószoknyát pedig merevítőkarikákkal látták el. Merevítőként szolgálhatott akár fűzfavessző is. Erős a kontraszt a ruha felső és alsó része között, a lapos mellrész és a széles csípőrész között. Mintha így adnának hangsúlyt annak, hogy az arisztokrata nő elsődleges feladata az utódok szülése, ezért emeljük ki ezt a részt, de takarjuk is jól el!

Az asztrológia tana szerint a csípő, mint testrész a nyilas jegyhez tartozik. A nyilas uralkodó bolygója a Jupiter, ami – ha jól tudom – bizonyos helyzetekben jelezhet nemesi származást. Tehát ezt az analógiát követve lehetséges, hogy nem csak szimpla divathóbort volt a csípő hangsúlyozása, hanem egy mélyebb jelentéstartalommal is bírt. El lehet játszani ezzel a gondolattal, de azért nem mennék túl mélyen bele, hiszen ha pár évet előre szaladunk, láthatjuk majd, hogy az empire stílus és a régens korszak teljesen átalakítja a sziluetteket.

Jelmezek A Hercegnő c. filmből, tervező: Michael O’Connor

Édes hármas

Úgy gondolom hármójuk közül egyedül a herceg volt az, aki élvezte ezt a felállást. A két nőnek, Goergianank és Bessnek inkább fojtott feszültséget eredményezett. Bess helyzete csöppet sem volt biztonságosnak mondható, habár a herceg és a hercegnő is ragaszkodott hozzá. Mindkét alkalommal, amikor teherbe esett, külföldre küldték, hogy ott szülje meg gyermekét, akit aztán igyekezett minél jobb körülmények közé juttatni, jómódú nevelőszülőkhöz. A hercegtől egy lánya született, aki később mégis csatlakozhatott a családhoz, hogy a törvényes gyerekek közt nőjön fel. Második gyermekének apja nem egyértelmű, mert abban az időben viszonyt is fojtatott. Amikor Georgiana megszülte végre az örököst – Hartot – fellélegezhetett, másrészről azonban adósságai olyan súllyal nyomták a lelkét, hogy teljes bizonytalanságban volt a házassága jövőjét illetően. A herceg azonban – ki tudja milyen oknál fogva – teljes megértést tanúsított irányában, és semmi jelét nem adta annak, hogy a már megszokott rendet fel akarná bontani.

Grey

Az ifjú Grey, George Romney festménye

A politika színpadán, a Whigek színeiben ekkor tűnt fel egy fiatal arisztokrata, Charles Grey – a későbbi Earl Grey – aki, bár fiatalabb volt, mint a hercegnő, mégis hamarosan szoros kapcsolat alakult ki közöttük. Kezdetben pusztán a politikai színtereken és az estélyeken, vacsorákon találkoztak, azonban hamarosan szerelem szövődött közöttük és Gee egyszer csak azon kapta magát, hogy Grey gyermekét hordja a szíve alatt. Itt most kicsit megállok. Van egy nő, aki kénytelen osztozni a férjén egy másik nővel, akit ráadásul ő is szeret. Aztán van neki annyi adóssága, ami majdhogynem bedönti a férje teljes vagyonát. Ez a két dolog folyamatosan emészti őt, ez minden leveléből kiderül. Ennek a tetejébe jön még, hogy terhes lesz egy másik férfitól és akkor egyáltalán nem csodálkozom, hogy eljut a teljes kétségbeesés határára.

Geenek a herceg ultimátumot adott: vagy külföldre megy és ott szüli meg a gyereket, majd átadja Grey családjának és lemond róla vagy marad itthon a teljes pellengérre állítás súlyával, elválnak útjaik, és többet nem találkozhat a gyermekeivel. Egy kisebb kompánia indul ekkor útnak. Georgianaával tartott Bess is és még jó néhány családtag, akik Gee hugát, Harrietet kísérték, akinek melegebb éghajlatot írt elő az orvos. A hercegnő majd két évet töltött távol otthonától és a gyermekeitől. Miután megszülte Elizát, a megállapodás szerint átadta őt a Grey családnak.

Ebben az időszakban nagyon szenvedett, úgy érezte eljárt felette az idő és búcsúleveleket írt szeretett gyermekeinek, akik már nagyon hiányoztak neki. A herceg azonban sokáig nem enyhült meg, így Gee hazatérése egyre csak tolódott. Grey is nagyon haragudott rá, amiért megtagadta őt, nem igazán tudta megérteni, hogy Gee a gyermekeit választja helyette és közös lányuk helyett. Mindemellett Georgiana soha nem feledkezett meg Elizáról, sokszor látogatta és baráti kapcsolatot ápolt vele, mint „keresztanyja”. Eliza valószínűleg csak felnőtt korában jött rá, hogy ki is valójában a kedvesnek hitt „rokon”.

A középkorú Charles Grey, Mary Evans munkája
Georgiana És Grey közös gyermeke Eliza, a festőre hivatkozást nem találtam

Betegségek

Az angol uralkodó réteg egyik népbetegsége a köszvény volt. Valahogy a férfiakat jobban megtalálja ez a kórság, de a nők sem voltak felmentve alóla. A herceg már szinte a harmincas évei elejétől szenvedni kezdett tőle és Georgianat is érintette bár csak nagyon enyhén. Azokban az időkben nem nagyon gondoltak arra, hogy az életvitelükkel mennyire hozzájárulnak az egészségük romlásához, persze valószínűleg a genetika is nagyban befolyásolta azt. Miután a franciákkal állandóan hadilábon álltak, rendelet tiltotta a francia borok behozatalát. A tetemes borfogyasztásukat spanyol borokkal elégítették ki, nagyrészt portóival, melynek nagy volt az ólomtartalma. A borok édesítésére gyakran ólomacetátot is használtak és mivel egyre olcsóbbá vált a cukor, ennek fogyasztása is jelentősen megnövekedett. Mai kutatások szerint a köszvényt az ólommérgezés miatt kialakuló vesefunkció romlás idézi elő, és nem sok köze van a nagymennyiségű húsfogyasztáshoz, ahogyan azt sokáig gondolták. A betegség romlásához kapcsolható még a már említett egyre nagyobb mértékű cukorfogyasztás is.

1796 júliusában Georgiana fejfájással ágynak esett. A korábbi évek folyamán gyakran panaszkodott migrénes rohamai miatt és utána a szemében jelentkező fájdalomra. Éppen így kezdődött akkor is, de a migrén nem múlt és néhány nap múlva a jobb szemgolyója nagyjából a duplájára duzzadt. Iszonyú fájdalmai voltak, az orvosok tehetetlenül álltak a betegség előtt. Végül műtétre kerül sor, ami nem járt sikerrel. A hercegnő a hosszan tartó fájdalmak és a rengeteg ópium miatt – amit fájdalomcsillapításra és érzéstelenítésre kapott – egyre rosszabb állapotba került és ezt még tetézte, hogy hosszú ideig teljesen besötétítették a szobáját.

Szerencsére az állapota néhány hét alatt javulásnak indult és ő bízni kezdett a gyógyulásában. Végül jobb szemével csupán az alakokat érzékelte és a bal szemével is kissé homályosan látott, amitől visszahúzódóvá, befelé fordulóvá vált. A következő két-három évben eléggé elszigetelten élt és élete egy lassabb, szelídebb mederben kezdett csordogálni. Ez az időszak segítette őt az önismeretben és személyisége megerősítésében. Képes volt rendezni régi, feszült viszonyát gyermekei nevelőnőjével és elhatározta, hogy Charles Greyt és feleségét is meghívja a Devonshire házba. Így Grey visszatért az életébe és a feleségével Maryvel, szinte még egy baráti kapcsolat is kialakulhatott.

A következő részért kattints ide

Felhasznált források:

Amanda Foreman: A hercegnő / The Duchess

A hercegnő / The Duchess (2008) rendezte: Saul Dibb

https://hu.wikipedia.org/wiki/Georgiana_Cavendish

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Cavendish,_5th_Duke_of_Devonshire

https://www.tatler.com/article/who-was-georgiana-spencer-duchess-of-devonshire

https://hu.wikipedia.org/wiki/Thomas_Gainsborough

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Spencer,_1st_Earl_Spencer

https://en.wikipedia.org/wiki/Georgiana_Spencer,_Countess_Spencer

https://en.wikipedia.org/wiki/Woman_in_Blue

http://szepvilagunk.weebly.com/n337kr337l/a-szvek-kirlyni

https://familypedia.wikia.org/wiki/Georgiana_Spencer_(1757-1806)

https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1050403/Diana–Keira–movie-marketers-used-princess-troubled-marriage-promote-The-Duchess.html

http://www.thefashionhistorian.com/2014/12/coiffure-la-fill-in-blank.html

http://www.chiswickbookfestival.net/chiswick-timeline-writers-trail/georgiana-duchess-devonshire/

https://halcsontosfuzo.reblog.hu/halcsontos-fuzo

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_koszveny_mitosza_avagy_a_baratsagos_hugysav.htm

https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/koszveny-modern-felfogasa.php

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_hugysav_uj_felfogasban.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s