Uncategorized

Női sorsok a múltban – Georgiana Cavendish 2.

Ha az első részről lemaradtál volna, akkor azt itt olvashatod.

Társasági élet

William Cavendish családja, vagy ahogy a felsőbb körökben emlegették őket „a Devonshirek” az egyik legrangosabb család volt Angliában, akik már VIII. Henrik uralkodása óta kivették részüket a politikai életből. Szinte már velük született joguk volt, hogy valamilyen politikai hivatalt betöltsenek és amikor William apja meghalt, természetes volt, hogy a hercegre automatikusan a Whig párt új vezetőjeként tekintettek. London előkelő, nyugati részén állt a Dewonshire ház, mely az év nagy részében – az ún. parlamenti ülésszakok ideje alatt – otthont adott a családnak és amelynek innentől kezdve Georgiana lett a háziasszonya. Az ülésszakok októberben kezdődtek és júniusban értek véget.

Ezzel szoros összefüggésben alakult a társasági évad is, ami elengedhetetlen hozzátartozója volt az arisztokrácia életének. A Dewonshire ház volt a színtere a Whigek tanácskozásainak, összejöveteleinek, ezeken a vacsoraasztalnál Gee is rendszeresen ott ült az egyik asztalfőn és meghallgatta a hosszabbnál hosszabb tósztokat. Báltermeiben ezernél is több ember tudott kellemesen és kényelmesen szórakozni, táncolni, szerencsejátékot játszani. Ezek az összejövetelek a társasági szezonban szinte mindennapos rendszerességgel zajlottak. Georgiana nagyon rövid idő alatt beletanult háziasszonyi kötelességeibe, élvezte a teljesen új helyzetet, aminek meg kellett felelnie, férjével azonban nem sikerült kialakítania azt a bensőséges viszonyt amire vágyott. Amikor a herceggel kettesben voltak, az akkor is csak az általa kedvelt és imádott kutyáiról beszélt szívesen, vacsoránál esetleg az ételről. Lassan éket vert közéjük több dolog is, mint például a kibeszéletlen félreértések és az olyan elvárások, amiknek nem tudtak megfelelni.

Mindketten automatikusan váltak a ton (hang) tagjaivá. Ez egy kis csoport volt melybe csak és kizárólag a legelőkelőbb, legmagasabb rangú, legválogatottabbak kerülhettek be. Úgynevezett hang-adók, irányadók voltak a társadalom számára. Amit ők elfogadtak az másnaptól divatossá vált, ha tetszett nekik egy színdarab az sikerre, ha pedig nem akkor bukásra volt ítélve. Színészek, művészek, költők, írók köszönhették nekik pályájuk felívelését vagy akár bukását.

William Cavendish, Devonshire 5. hercege (Pompeo Batoni festménye)

A divatdiktátor

„A divatvilág volt az egyetlen „karrierlehetőség” az arisztokrata nők számára” írja Amanda Foreman és Georgiana bőven tett is azért, hogy ahol megjelent, ott azonnal szenzációt keltsen öltözékével és frizurájával. Divatba hozta a szinte már viselhetetlen, majdnem egy méteres hajkölteményeket, melyekhez két fodrász is kellett és elkészítésük több órát vett igénybe. Majd ezt még tovább fokozta azzal, hogy különböző tárgyakat tűzött hajkoronájába. Volt ezek közt vitorláshajó, kitömött madár, lószőrből készült póthajtincsek vagy éppen pásztoridill báránykákkal és fákkal. Megjelenésével arra ösztönözte az arisztokrata hölgyeket, hogy utánozzák őt és nagyon rövid idő elteltével, röpke egy év leforgása alatt híresség lett.

Mondhatjuk, hogy talán ő lehetett az első celebek egyike és felhívom a figyelmet, hogy ekkor még csak 1775-öt írtak. Az újságoknál felfigyeltek arra a tényre, hogy ha bármilyen kis apró hírt közölnek Georgianaról, akkor az növeli az eladott példányszámot. Hamarosan már nem volt olyan londoni napilap vagy vidéki újság, ami ne foglalkozott volna vele rendszeresen. Az első olyan hírességek egyike volt, akiket az egész ország ismert, beszéltek róla és az emberek ezáltal azt érezhették, hogy közük van hozzá. A tragikus sorsú Lady Diana Spancer nagyon hasonló ívet futott be, mint Georgiana, ráadásul rokonok is, hiszen Gee volt Diana ük-ük-ük nagynénje.

Georgiana Cavendish, Devonshire hercegnője (Joshua Reynolds festménye)

Gyermekek

A folyamatos „reflektorfény”, a társasági összejövetelek végeláthatatlan sora, a rendszeres italozás, az éjszakába nyúló szerencsejátékok megtették hatásukat és Georgiana hamarosan idegileg és fizikailag is teljesen kimerült és sajnos el is vetélt. A következő évek során több vetélése is volt és házasságkötésük után kilenc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy első gyermekét megszülhesse. A kis Georgiana Dorothy Cavendisht két év múlva követte húga, Harriett Elisabeth és 1790 májusában végre megszületett a várva-várt örökös is, a kis William George.

A három törvényes gyermeken kívül volt még egy kislány a házban, mégpedig a herceg legelső gyermeke, aki szeretőjétől született, abban az évben, amikor Georgianat feleségül vette. A kislány édesanyja időközben meghalt és William úgy döntött magához veszi a gyermeket. Onnantól kezdve Gee nevelte a kislányt és igazán meg is kedvelte. Anyai ösztöneinek olyannyira jót tett Charlotte jelenléte, hogy saját gyermekeit is maga gondozta és szoptatta is őket, pedig abban a korban ez egyáltalán nem volt mindennapos az uralkodó osztály béli nők soraiban.

Georgiana és a kis Harriett (Joshua Reynolds festménye)

Bess feltűnik

Még első gyermeke születése előtt, 1782-ben Gee és a herceg Bathba utaztak pihenni. Itt ismerkedtek össze Lady Elizabeth Fosterrel, akivek Georgiana közeli és nagyon szoros barátságot alakított ki rövid időn belül. A nincstelen Bess szomorúan mesélte Geenek, hogy miután férjével különváltak, az nem engedi hozzá a két fiúgyermeküket és minimális anyagi támogatást nyújt számára. Amikor a hazautazásra került sor, a hercegnő kieszközölte férjénél, hogy újdonsült barátnője velük tarthasson és egy ideig velük is maradjon.

A filmben van némi utalás arra, hogy a két nő között több volt, mint egyszerű barátnői viszony. Azokban az időkben keveset lehetett tudni a szexről, pusztán funkcionális volt – ahol a nőnek fiút és örököst kellett szülnie. Előfordult, hogy a nők egymást tanították arra, hogyan lehet élvezetesebb a szexuális együttlét. Állítólag így mutathatta meg Bess is Geenek, hogy mit hagyott ki addig a herceggel való kapcsolatából. Tudni kell azt is, hogy azokban a körökben, abban a korban elfogadott volt, hogy a férfiak szeretőket tartsanak, viszont egy feleség csak akkor élhetett ugyanezen (alkotmányos!) jogával, ha már megszülte a fiú örököst. Georgiananak eszébe sem jutott, hogy férje mellett más ágyában keresse a boldogságot és amikor Bess belépett az életébe, úgy gondolom számára az maga lehetett a csoda. Hosszú-hosszú ideje vágyott rá, hogy szeressék, hogy elfogadják és megértsék és hát Istenem….egy nő volt az, akinél segítségre lelt.

Bess Foster.jpg
Lady Elisabeth Foster “Bess” (Joshua Reynolds festménye)

A folytatást itt olvashatod.

Felhasznált források:

Amanda Foreman: A hercegnő / The Duchess

A hercegnő / The Duchess (2008) rendezte: Saul Dibb

https://hu.wikipedia.org/wiki/Georgiana_Cavendish

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Cavendish,_5th_Duke_of_Devonshire

https://www.tatler.com/article/who-was-georgiana-spencer-duchess-of-devonshire

https://hu.wikipedia.org/wiki/Thomas_Gainsborough

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Spencer,_1st_Earl_Spencer

https://en.wikipedia.org/wiki/Georgiana_Spencer,_Countess_Spencer

https://en.wikipedia.org/wiki/Woman_in_Blue

http://szepvilagunk.weebly.com/n337kr337l/a-szvek-kirlyni

https://familypedia.wikia.org/wiki/Georgiana_Spencer_(1757-1806)https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1050403/Diana–Keira–movie-marketers-used-princess-troubled-marriage-promote-The-Duchess.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s